105. pajki, 1. Osnovna šola Rogaška Slatina

Srečko Drozg učitelj tehničnega pouka v 1. Osnovni šoli Rogaška Slatina je uvedel izdelovanje pajkov pri tehničnem pouku v 80′ letih. Po besedah učitelja so jih izdelovali v sedmem razredu. Učenci so jih vseh skupaj  izdelali po 150 na leto,  cca. 14 let.   Pri tehnčni nalogi obdelava kovine je pajek zahteval mnogo tehničnih delovnih operacij: kovičenje, vrtanje, klepanje, piljenje in podobno. Mnogi so si večjega izdelali tudi doma in nekatere so poslali učenci v šolo in so razstavljeni. Ideja je da si učenci izdelke nesejo domov.

Po 14 letih, ko so delali pajke je ravnateljica poklicala učitelja in rekla: ” Srečko dajte začnite delati kaj drugega, da ne bomo večno te pajke delali. Stvar je bila taka izdelki so morali po programu biti iz železa, posvetoval se je z učiteljico biologije in najprej so izdelovali pikapolonice,  potem so videli pajka in ga dali zi knjige na projekcijo in so potem pajka poskusili izdelati. Potem sta druga dva tehnična učitelja odšla v 2. Osnovno šolo Rogaška Slatina in idejo prenesla in objavila v reviji TIM (Revija za tehniško ustvarjalnost mladih).  Tako se je to razširilo v Rogaški Slatini. Kako je pa bilo drugod pa gospod Srečko ni vedel.  Po tistikrat pa se je mnogo teh pajkov pojavljalo po hišah, lopah pa tudi kot nočne lučke.   14 let , 150 otrok  to je masa (ok. 2100 kosov) + še učenci  2. osnovne šole.

Gospod Srečko je popoldan delal tudi kot inštruktor in nekoč se mu je zgodilo, ko je čakal na izpitnega izpraševalca da je mimo prišel starejši možakar z potovalko in potožil, da mu slabše gre in če bi gospod morda kupil kak izdelek, ki jih je imel v torbi. Gospod Drozg je privolil in rekel: ”Pa pokaži kaj imaš v torbi.” Možakar je odprl torbo v kateri je bilo polno kovinskih pajkov.  To ga je presenetilo in je odgovoril: Gospod resnično hvala ampak teh pajkov imam vrh glave, kajti vsako leto konec leta  jih v mojem učiteljskem poklicu dobim od učencev okoli 100 do 150.”

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: