106. pajki, Celje

Na oddajo Brincljevo popoldne na Radiu Veseljak nas je poklical Marjan Rošer in nam ponudil, da naredi pajka tudi za Društvo za domače raziskave. Z besedami: ” Če si ga pa res tak želite vam pa naredim enga.” Obiskali smo ga pri njemu doma v Celju, kjer nam je razkazal delavnico, kjer je poleg drugega izdeloval tudi pajke. Po njegovih besedah se  prvega pajka spomni že kot otrok, njegov oče logar v Vitanjah je bil bolj premožen mož in ko so zgradili novo hišo takšno bavarskega tipa,  leta 1952  so imeli pajka že na fasadi.

Starinski spajkalnik in šopek pajkovih nog

Marijan: ”Na vsako novo hišo so dajali pajke, podobno kot če imaš na hiši lastovke. Kajti tam, kjer so lastovke ne potrebuješ strelovoda, to so ga učili tudi na poklicni šoli, ko se je učil za kleparja in krovca. Za pajke se je pa vedno govorilo, da srečo prinaša. A potem se je naredilo, da vsakdo, ki je naredil novo fasado na hiši je hotel imeti pajka. Je bil nek prestiž, če si ga mel na fasadi. Pa so govorili naredi takega in onakega velikega, lepega. Meni so pajki srečo prinesli in denar, pomočniki so se zmenili in rekli naj jih naredim tam gori v Mariboru je kake 3 do 4 leta sem pajke tako za zraven delal v Kovinarskem šolskem centru na praksi leta 1963.  Takrat sem jih naredil več kot 100, za cigarete sem mel.  Čim si našel kak konec pločevine, takrat bakra ni bilo je bil bolj cink zelo mehka pločevina in sem iz tega delal. Profesor je pokazal kako se dela z kovino in imel je tud enega pajka napravljenega.  Jaz sem ga ročno izklepal ven, eni so delali ravne, drugi iz osmice, spajkali – lotali, pa mogoče žarnico not, da se je ponoči svetlo. Delal se jih je pa z 6, 8, 12 nogami, različno.  Kasneje so bili moderni taki z križem ven izrezanim da se je vidlo ponoč. Zdaj pa tega ni več veliko, zdaj so petelini pa konji moderni.  Ko je bila še tovarna posode tu v Celju so jih kar iz zajemalk ven delali ena večja druga manjša pa je trup. Včasih so delal mreže celo iz palic za avtogeno varjenje, samo s tem je bilo dela.

Pajke sem pa delal po knjigi. Je več vrst. Ni pa noben problem narest. Tudi nočne lučke sem delal, če ga daš u kot , tako veliko senco vrže.

Jaz imam dva en je ta, ki se vsem dopade in je iz rostfreia, ampak men je mal čudn.

Drugi je na fasadi na ulico.

Jaz pajka ne morem ubit, ga raj ke preč na drug konc dam al ga pa pustim po svoje. Delal sem po starih stavbah pa me to nikoli motilo, nikol nisem pobijal, naj ima svojo pot. Baje srečo prinaša, jaz vedno pogledam v katero smer gre. Meni je en najlepših posnetkov od hrvaškega reporterja Ledererja, ki ga je naredil dan preden so ga ubili, baje naročeno, v času vojne na Hrvaškem in sicer posnetek se imenuje Praskozorje in kaže tudi pajčevino pa rosa not pa obsijano z zoro.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s


%d bloggers like this: